Idag är det inte ovanligt med separation och skilsmässa. Även om det såklart är en väldigt sorglig ökning på ett sätt så får man ändå tänka att det i grund och botten är något positivt. Det behöver såklart inte endast bero på att kärleken dör fortare idag än för säg femtio år sedan utan snarare att fler idag väljer att inte nöja sig med en situation eller relation där en inte mår bra eller känner sig lyckliga. För i tiden när samhället var mycket mer konservativt och långt ifrån så jämlikt som idag var det nästan omöjligt för en kvinna att lämna sin man, oavsett om hon blev misshandlad, bedragen eller helt enkelt inte trivdes eller mådde bra. Som tur är har detta förändrats och idag spelar det ingen roll om man är man eller kvinna. Vantrivs man i en relation så är det självklart rätt att lämna.

Vill en skilsmässa är det mycket att tänka på, inte minst allt det praktiska som försäljning av bostad och uppdelning av ägodelar. På familjensjurist.se får ni hjälp med allt som rör skilsmässan. Allt från bodelning till fakta om underhållsbidrag hittar ni där. Innan ni lägger ut er bostad på annons för försäljning och börjar leta efter nya, separata, bostäder är det bra att göra bodelningen för att se exakt hur mycket var och en av er äger, hur det ser ut med skulder etcetera.

Hos Familjens Jurist kan man läsa mer om hur det går till:

En bodelning ska vanligtvis göras när ett äktenskap eller samboförhållande tar slut. Bodelning mellan makar kan ske såväl under pågående äktenskap som när äktenskapet upphör genom äktenskapsskillnad/skilsmässa eller dödsfall. Vid bodelningen delas makarnas giftorättsgods (det var och en av er äger), efter avräkning för skulder.

Förhoppningsvis är de flesta skilsmässor en ömsesidig önskan där man går vidare utan varandra utan bråk eller tvister. I dessa fall är uppdelningen av ägodelar och prylar oftast inget som helst problem. Vid en separation eller skilsmässa där de båda parterna har olika åsikter, känslor, en har svikit eller bedragit den andra och så vidare så är det inte alltid lika enkelt och det kan då vara bra att ta hjälp av jurister som är specialister på området.