Det är vanligt att ta lån utan säkerhet och utan UC. Men vad betyder egentligen det populära uttrycket ”UC” och vad vill regeringen göra för att skapa en tryggare lånemarknad för konsumenter?
Många som annonserar erbjudanden om snabblån och krediter på nätet använder sig av termen ”utan UC”. Men hur kommer det sig egentligen? Det beror på att smslån och andra snabbare lån ofta drar till sig folk med låg kreditvärdighet, de som ibland försöker med en del kreativa lösningar för att få ett lån beviljat. Dit hör bland annat lån utan UC. På Sekina får du en bra beskrivning av varför lån utan UC är en populär sökterm bland låntagare:
Där går det att läsa om hur UC är en förkortning av Upplysningscentralen, en kreditupplysningstjänst som många företag använder. Den ägs av de stora bankerna i Sverige och används av många företag, hyresvärdar och kreditbolag för att ta kreditupplysningar på kunder för att se vad deras kreditvärdighet ligger på.
Mindre aggressiv marknadsföring och kostnadstak för snabba lån
Lån som inte kräver att personens ekonomiska bakgrund kollas har ofta ganska hög ränta, och rekommendationen är att betala tillbaka lånet så fort som möjligt för att slippa betala mer pengar i ränta. I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur regeringen nu föreslår ett krafttag mot branschen som ständigt expanderar och i många fall har aggressiv marknadsföring med högt ränteläge – ibland på över 50 procent. Förslaget innebär att räntan inte får vara högre än 40 procentenheter över referensräntan. Dessutom föreslås ett tak för kostnader knutna till ett lån, där ett lån på 1 000 kronor aldrig får ha kostnader som överstiger detta (lånet vore ju i så fall helt lönlöst”. Ett lån på 1 000 kronor får alltså inte kosta låntagaren över 2 000 kronor. Och man vill även att Finansinspektionen ska få rätt att pröva och granska bolagen. År 2011 infördes en lag om krav på ordentliga kreditprövningar vid snabblån och under år 2014 fick Finansinspektionen rätten att pröva och granska bolagen.
Snabblån började användas för drygt tio år sedan i Sverige, närmare bestämt år 2006. De är kända för att ha hög ränta och aggressiv marknadsföring bland annat – och för att många människor hamnar i skuld när de tar lån utan att kunna betala tillbaka.
– Snabblån riktas ofta till konsumenter som inte har några andra lånemöjligheter och som därför tvingas acceptera räntor på flera hundra procent. (Metro)
Men nu har alltså ett förslag kommit på att ändra detta och införa ett räntetak bland annat. I dag fortsätter lånen att tas och det allt mer. Inte minst tar många blancolån, alltså privatlån utan säkerhet, för att kunna betala kontantinsatsen som krävs för att köpa en lägenhet. I en artikel i SVT går det att läsa om hur många kringgår reglerna för att köpa bostad och ta bolån genom att göra just så, ta ett annat lån utan säkerhet och sedan ha råd med insatsen som krävs för att ens få ta ett bolån. Mer om detta här.